Alge za dug život (2)

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

Alge za dug život (2)

Пишување by Admin on Чет Јан 08, 2015 1:23 pm

Alge za dug život (2)
[You must be registered and logged in to see this image.]
Alge su najbogatiji izvor hranjivih tvari pa znatno mogu utjecati na našu vitalnost, izdržljivost, koncentraciju i raspoloženje. One su tvornice kisika, one sadrže više minerala i vitamina od majčinog mlijeka, a bjelančevinama se "rasipaju". Pa zašto izostaju s naših jelovnika?


HLORELA

Hlorela je zelena slatkovodna mikroalga. Njena veličina je kao i veličina čovječjeg eritrocita (oko 8 mikrometara u promjeru). Koristi se već 30 do 40 godina u svrhu blagotvornog djelovanja na zdravlje.
Samo u Japanu 7 milijuna ljudi je svakodnevno konzumira. U Tajlandu ima nekoliko velikih farmi za proizvodnju hlorele, kapaciteta više tisuća tona godišnje. Bugarska je također zemlja u kojoj se tradicionalno proizvodi hlorela.

Šezdesetih godina profesor Hristo Dilov otkriva svijetu da u mjestu nazvanom Rupa, blizu grada Petrič, postoje jedinstveni uvjeti za uzgoj ovih mikroalgi. Bugarska hlorela ima relativno dobar plasman na tržištu, naročito SAD-u, dok u Bugarskoj nije osobito upotrebljavana, usprkos njenim ljekovitim svojstvima. Koristi se u kozmetici, u poljoprivredi, stočarstvu i veterini.

Pročišćava
Hlorela, AFA i spirulina su najbogatiji izvori klorofila (deset puta više od djeteline). Klorofil djeluje pročišćavajuće na organizam i o njemu se često govori kao o "zelenoj čaroliji prirode" ili "zelenoj krvi planete".

Hlorela sadrži mnogo proteina (50 do 70 posto, ovisno o načinu proizvodnje), esencijalnih aminokiselina i sasvim malo masnoće (tzv. dobre masnoće). Isto tako, sadrži veliku količinu antioksidanta beta-karotena, vitamina B-complexa, vitamina E i C, magnezija, natrija, kalcija, cinka, željeza, jedinstveni hlorelov faktor rasta (HFR)...

Hlorela potiće proizvodnju interferona koji aktivira makrofage i T-limfocite, čime se povećava sposobnost imunog sustava u obrani organizma od bakterija, virusa, kemikalija, stranih proteina i dr.

Obnavlja tkivo
Ova alga sadrži i probavne enzime koji, kako im samo ime kaže, sudjeluju u probavi hrane. Ova se alga množi velikom brzinom. Njena se količina učetverostručuje tijekom 20 sati. Vjerojatno zbog toga djeca koja je konzumiraju počinju brže rasti. Kod odraslih ljudi hlorela stimulira obnavljanje tkiva, čak i ona mehanički oštećena.

Hlorelov faktor rasta (HFR) sprječava razvitak različitih kroničnih oboljenja. Najvjerojatnije su razlog tome sastavne nukleinske kiseline (RNK i DNK), aminikiseline, vitamini, minerali, ali i druge, još nedovoljno proučene hranjive tvari. HFR povećava 4 puta brzinu kojom se množi korisna crijevna bakterija laktobacilus, i na taj način poboljšava preradu i asimilaciju hrane.

Metla u crijevu
Oko 80 posto hlorele čine hranjive tvari, dok ostalih 20 posto čini tvrda celulozna stijenka koju probavni encimi ne mogu razgraditi. Upravo se ta celuloza veže za teške metale i ostale sintetske tvari nagomilane u našim tijelima te ih izbacuje van ("metla za crijeva").

Potpuno čišćenje tijela i organa započinje poslije redovitog uzimanja hlorele tijekom 3 do 6 mjeseci, ovisno o doziranju. Istraživanja pokazuju da, isto kao i AFA, i ona može biti dragocjen saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije.

Svi oboljeli od Alzheimerove bolesti imaju veliku koncentraciju aluminija u mozgu. Izvor aluminija su često bezalkoholni napitci u limenkama ( nizak pH ), kao i dezodoransi i kuhinjsko posuđe od aluminija. Hlorela veže aluminij i druge metale te ih iznosi iz organizma.

Tvrde stanične stjenke hlorele čuvaju njenu "skupocjenu" jezgru. Specijalnim sušenjem se kidaju stanične stjenke kako bi hranjive tvari postale dostupnije čovjekovom organizmu. Hlorela je alkalna hrana, te pomaže balansiranju pH u organizmu.

Artritis, depresija...
Kao i ostale mikroalge, bogata je nukleinskim kiselinama - to je vrlo važno znati, budući se njihova proizvodnja u organizmu s godinama postepeno smanjuje, što vodi smanjenju vitalnosti i povećavanju sklonosti prema različitim oboljenjima. Logično je, dakle, da hrana bogata nukleinskim kiselinama sprječava taj proces. Prehrana s ovom algom štiti od srčanih oboljenja, smanjuje krvni tlak i kolesterol u krvi te usporava proces starenja.

Ljudi koji je redovito jedu izgledaju mlađi i puni energije. Osim toga, problemi vezani na zaboravljivost, artritis, depresiju počinju se smanjivati.
Treba naglasiti da se ove tri vrste algi ne mogu uzajamno zamjenjivati, ma koliko, na prvi pogled, bile slične. AFA je sasvim sigurno prva na rang listi - ona raste divlja, daje energiju mozgu i u cjelini je jedinstveni Božji dar prirode - hrana je za mozak. Spirulina ju savršeno dopunjava jer je punovrijedna i lako prihvačena - hrana za tijelo.
Hlorela se ne može usporediti s njima i ne prihvaća se tako dobro, međutim, ona je savršena za pročišćavanje probavnog trakta. Zato je najbolje u isto vrijeme uzimati sve tri vrste.



NORI ALGA

Prehrambena vrijednost nori alge leži u velikom udjelu bjelančevina, vitamina i mineralnih soli. U 100 g kriju se 322 kalorije. Količina vitamina jednaka je kao u 15 naranči! Po količini vitamina A usporediva je sa špinatom, a uz to, sadrži zavidne količine svih vitamina B skupine.

Zbog velike količine arginina, aminokiseline koja se uglavnom nalazi u bjelančevinama životinjskog podrijetla, preporučuje se vegetarijancima kao dobar izvor tih važnih tvari. Nori alge mogu se nabaviti u prodavaonicama zdrave prehrane i supermarketima.

nori[You must be registered and logged in to see this image.]

KELP
Kelp je ime za grupu makroalgi, koje uključuju Macrocystis, Laminaria, Fucus, Pelagophylus i neke druge alge. Rastu u morima i oceanima pokraj obala, izvlače sve što im je neophodno iz vode i narastu tijekom 24 sata do 60 cenitimetara. Kelp je punovrijedan hranjivi dodatak, prekrasna zamjena za sol zbog niskog sadržaja natrija i aluminija, a bogat je izvor klorofila i oligominerala.

Protiv trovanja
Ove su alge jedna od temeljnih biljnih hrana u cijelom ekosustavu. Poznato je da hrane senzorne živce, veliki i mali mozak te produljenu moždinu. Sadrže alginu kiselinu koja ima sposobnost vezanja netopivih molekula što sadrže radioaktivne i teške metale, kao stroncij, kadmij i druge, te ih izvlači iz organizma. Na taj se način možemo zaštititi i liječiti od trovanja teškim metalima ali i od radijacije.

Posjeduje i jako dobar antikancerogeni učinak.

Kelp sadrži veliku količinu polinezasićenih masnih kiselina i biološki aktivnih polisaharida. Kod eksperimenata na miševima kojima je dodavana u hranu alga kelp, ustanovljena je njihova povećana otpornost, pogotovo na hladnoću.

Za viruse
Poznato je antivirusno i antibakterijsko djelovanju kelpa te njegovo imunostimulirajući učinak. Sadrži i antioksidante koji štite stanice od raspadanja, kao i određene tvari koje djeluju protiv zgrušavanja krvi i štite od pojava tromba. Štiti i od ateroskleroze jer smanjuje kolesterol u krvi, smanjuje krvni tlak i šećer. Učinkovit je i kod zaštite od stvaranja fosfatnih i oksalatnih kamenaca u bubrezima.

Kelp ima puno joda koji je neophodan za metabolizam i pravilno funkcioniranje endokrinih žlijezda, a osobito je koristan za štitnjaču, kojoj je jod potreban za normalan rad, odnosno, za proizvodnju vlastitih hormona. Ovi hormoni djeluju na brzinu metabolizma i na tjelesnu temperaturu. Odgovorni su za rast i razvoj organizma, za brzinu srčanog rada, za zdravlje živčanog sustava, a pomažu očuvanju snage i tonusa mišića. Doprinose i smanjenju suvišnih kilograma ako je debljina povezana s problemima štitnjače.

Kelp je bogat izvor prirodnih vitamina i minerala, uključujući i nezamjenjive oligoelemente. Sadrži željezo, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i kalij, kao i vitamine A, B1, B2, C, D i E i aminokiseline. Budući su sve ove hranjive tvari u prirodnom obliku, tijelo ih s lakoćom asimilira.

Spužva za otrove
Osim toga, Kelp sadrži biljna vlakna koja upijaju otrove u probavnom traktu, poboljšavajući probavu, olakšavajući rad bubrega, samim tim povećavajući kvalitetu krvi.
Poznato je da te alge pomažu kod upale zglobova (artritis). Najdjelotvornija je kombinacija uzimanja alge kao hrane, uz korištenje vanjskih obloga. Blagotvorno utječe na imuni sustav i odstranjuje negativne učinke stresa.

Kelp se uzima uz hranu, međutim, zbog visokog sadržaja joda, treba konzultirati specijalistu, u slučaju postojanja poremećaja funkcije štitnjače. Preporuča se (umjesto tablete kalijevog jodida) onima koji ih inače uzimaju: davati po 1 so 2 tablete kelpa dnevno. Time osiguravamo kompleks minerala u organskom obliku koje organizam lako prihvaća i koji djeluju ravnomjerno u njemu.



DUNALIELA
Dunaliela je jednostanična alga, ljubitelj najslanijih voda na svijetu. Nalazimo je u Velikom slanom jezeru u SAD-u, Mrtvom moru, Crvenom moru kraj Izraela i u donjem toku Volge, sjeverno od Kaspijskog jezera u Rusiji. Ovi vodeni bazeni su karakteristični prvenstveno za toplije krajeve zemlje, gdje je isparavanje veliko, pri čemu se povećava slanost.

Ova se alga brzo umnožava. Žarko zelenom bojom boji slanu koru koja se formira na površini vodenog bazena koja je ponekad toliko čvrsta da može izdržati težinu automobila. U drugim slučajevima voda podsjeća na gustu zelenu slanu juhu zbog brzog razvitka i množenja mikroalgi.

Neki stručnjaci tvrde da je dunalijela jako crvena, ali prevladava mišljenje da je ona u biti zelena, dok blistava crvena boja koju slana jezera imaju dolazi od jedne druge vrste mikroorganizama - halobakterija.

Crveni pigment
Te halobakterije proizvode crveni karotenoidni pigment kojeg nalazimo u rajčici i crvenim paprikama. Omogućuje slanim bakterijama da iskoriste energiju Sunčeve svjetlosti i da ih štiti od istog u pustinjskim krajevima.

Karotenoidni pigmet je izvor beta karotena koji je važan antioksidant i prethodnik vitamina A. Kod određenih uvjeta, dunaliela proizvodi crveni karoteonidni pigment, sličan onome koji je otkriven i u halobakterijama, a koji može potpuno prikriti zelenu boju njenog kloroplasta. Ogromne kolonije ove mikroalge uzrok su boje Crvenog mora, po čemu je i dobilo ime, a i "crvenim naslagama" po obalama drugih vodenih bazena.

U staničnoj stjenci halobakterija otkriven je pigment, veoma blizak pigmentu (rodopsin) u stanicama čovječjeg oka, zahvaljujući kojemu vidimo kod slabe svjetlosti i u polumraku. Kada prelazimo sa svijetla u tamu potrebno nam je nekolikominutne adaptacije da se koncentracija rodopsina postepeno poveća.

Zaustavlja mutacije
U prirodi postoji preko 500 karotenoida i 50-tak njih su provitamini A, a Dunalijela je izuzetno bogata njima. Karotenoidi djeluju kao antioksidansi, jačaju imunološki sustav, zaustavljaju mutaciju stanica i formiranje mikrooštećenja i tako onemogućuju rast zloćudnih tumora i zaštićuju od degeneracije makule lutee, katarakte, srčanih oboljenja i dr.

Za razliku od vitamina A, koji je u većoj dozi toksičan, karotenoidi su bezopasni i nije potrebno paziti kod doziranja. To je njena jako važna prednost, osobito kad se preporučuje djeci i trudnicama.

Извор: [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Admin
Admin

Female Број на мислења : 51
Местолокација : Makedonija
Job/hobbies : konsultant za zdravje i ubavina
Registration date : 2008-01-26

Преглед на профилот на членот http://zdravje-ubavina.mysite.com

Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот